Recepty

Toust KLASIK s domácí majonézou

Toust KLASIK s domácí majonézou

  • toustový chléb SVĚTLÝ
  • cheddar ČEDAR
  • šunka
  • ledový salát
  • rajče
  • 2 žloutky
  • dijonská hořčice
  • 200 ml oleje
  • citronová šťáva
  • sůl

Nejprve si připravíme domácí majonézu. Potřebujeme k tomu nejlépe elektrický šlehač, případně metličku a úzkou vysokou nádobu. Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu, s vejcem přímo z lednice to nevyjde. Do misky dáme žloutky, lžičku hořčice a trošku octa nebo citronové šťávy a vše pořádně prošleháme. Potom začneme postupně přidávat olej, ale pozor, na začátku jen po malých kapkách, nebo se majonéza srazí! Když začne houstnout, můžeme už olej přidávat tenkým pramínkem.
Smícháním s dalšími ingrediencemi můžeme jednoduše vytvořit různé varianty ochucené majonézy, lze třeba přidat nějaké koření, například chilli nebo uzenou papriku. Přimíchat můžeme též různé nadrobno nasekané bylinky, zeleninu, ovoce – fantazii se meze nekladou.
A teď už stačí jen opéct dva plátky pšeničného světlého toustu, namazat ho naší domácí majonézou a obložit plátky ostatních dobrot.

Toust s křenovým krémem a prosciuttem

Toust s křenovým krémem a prosciuttem

  • toustový chléb TMAVÝ
  • smetana na šlehání
  • majonéza
  • křen
  • menší kyselá okurka
  • sůl, pepř
  • kvalitní prosciutto

Křen s okurkou nastrouháme najemno a přes síto vymačkáme přebytečnou vodu. Smetanu vyšleháme do tuha a přimícháme nastrouhanou zeleninu. Dochutíme majonézou, solí a pepřem dle chuti a hotový krém uložíme na pár hodin do lednice. Podáváme na tmavém pšeničném toustu s plátky kvalitního prosciutta.

Jarní vitaminový toust

Jarní vitaminový toust

  • toustový chléb VITAMÍN
  • 80 g zakysané smetany (na přípravu žervé)
  • 200 g bílého jogurtu (na přípravu žervé)
  • sůl
  • ředkvičky
  • výhonky hrášku nebo jiné klíčky

Žervé buď koupíme hotové v obchodě, nebo si ho jednoduše můžeme sami vyrobit doma. Jak na to? Potřebujeme sklenici nebo misku s víkem, do které vložíme čistou utěrku nebo gázu tak, aby byla spuštěná kousek dovnitř. Důkladně smícháme zakysanou smetanu s jogurtem a troškou soli, směs vlijeme na utěrku, zavíčkujeme a necháme odkapávat při pokojové teplotě přes noc.
Žervé namažeme na vícezrnný chléb VITAMÍN, obložíme kolečky ředkvičky a výhonky či klíčky – a máme výborný lehký toust plný důležitých živin!

Toust s avokádovou pomazánkou a vejcem

Toust s avokádovou pomazánkou a vejcem

  • toustový chléb ŠPALDOVÝ
  • 1 zralé avokádo
  • 1 vejce uvařené nahniličko (5–6 minut)
  • česnek
  • cibule
  • citronová šťáva
  • lučina
  • okurka
  • sůl, pepř

Avokádovou pomazánku vytvoříme tak, že rozpůlíme avokádo, vyjmeme pecku, plod oloupeme a dáme do misky. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, citronovou šťávu, utřený česnek a pepř se solí a vše v misce rozmačkáme vidličkou. Podáváme na celozrnném špaldovém chlebu s plátky okurky a rozpůleným nahniličko uvařeným vejcem.

Chilli toust s volským okem

Chilli toust s volským okem

  • toustový chléb Super SENDVIČ
  • 1 vejce
  • plátek čedaru
  • máslo
  • hladkolistá petržel
  • chilli

Na rozehřáté pánvi potřené tukem připravíme volské oko. Potom opečeme plátek světlého vícezrnného chleba z obou stran, potřeme máslem, dáme na něj plátek čedaru, přes něj volské oko a posypeme hladkolistou petrželí. Odvážným milovníkům pálivého doporučujeme posypat trochou chilli!

Zeleninový toust se šunkou a sýrem

Zeleninový toust se šunkou a sýrem

  • toustový chléb Super SENDVIČ
  • 1 červená paprika
  • pažitka
  • tvaroh
  • šunka
  • plátkový tavený sýr
  • okurka
  • rajče
  • ledový salát
  • sůl, pepř

Nejprve si připravíme pomazánku: nastrouháme najemno papriku zbavenou jádřince, nasekáme pažitku, smícháme s tvarohem a dochutíme solí a pepřem. Pomazánku podáváme na tmavém pšenično-žitném toustovém chlebu. Mezi dva krajíčky vložte plátky ostatních uvedených přísad – a rychlá zdravá svačinka je tu!